Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned09152019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

borisBoris Ćavar je naš dugogodišnji suradnik, novinar i fotoreporter honorarac u Večernjem listu od 1991. Radi za drugo regionalno izdanje Večernjaka za BiH, sa fotografijom. Suautor je nekoliko knjiga. Urednik dvije knjige iz Srijema. Autor tekstova i fotografija u još nekoliko knjiga iz Srijema i BiH. Suautor "Posavskog narodnog kalendara", godišnjaka za Hrvate iz Bosanske Posavine. Piše za godišnjak iz Hercegovine "Kršni Zavičaj" i još nekoliko časopisa. Od početka 2002. piše za www.garevac.com i nešto kasnije za www.siroki.info i www.posavkaonline.cjb.net . Surađuje sa još nekoliko web stranica. Ipak, Večernji list za BiH mu je matična novina. Posijetite i službene stranice našeg suradnika: www.bcavar.siroki.info

U ZAGREBU SVEČANO OBILJEŽENA TRIDESETA OBLJETNICA SINDIKATA STROJOVOĐA HRVATSKE

U zagrebačkom hotelu „Antunović“ 30. kolovoza svečano je obilježena trideseta obljetnica prvog samostalnog sindikata u Hrvatskoj, Sindikata strojovođa Hrvatske. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koja je poslala svog izaslanika. 

Opširnije:U ZAGREBU SVEČANO OBILJEŽENA TRIDESETA OBLJETNICA SINDIKATA STROJOVOĐA HRVATSKE

U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU CERNIK NEOBIČNA MONOGRAFIJA

U Franjevačkom samostanu župe Svetog Petra Apostola u  Cerniku kod Nove Gradiške, 31. svibnja održana je promocija monografije „ZAKLADA OBITELJI MALEŠEVIĆ- DEVET ANĐEOSKIH KOROVA“. To je monografija o izložbi, održanoj 15. prosinca 2018. godine, o čemu smo pisali. Radi se o Zakladi umjetničke obitelji Malešević, koja je cerničkom samostanu darovala stotinjak slika, kao kulturnu ostavštinu hrvatskom puku.

Opširnije:U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU CERNIK NEOBIČNA MONOGRAFIJA

Pjesme i prevratnička poetika Vlade Vladića iz Zagreba

Jedanaesta knjiga Vlade Vladića nosi naziv „Moj manifest“ s podnaslovom: „Pjesme i prevratnička poetika na tragu što dalje od Antuna Branka Šimića“. O čemu se radi? Vlado Vladić, rođen 1967. u Rami, doktor filozofije, teolog, polonista, bohemista, prevoditelj, živi sa suprugom i troje djece u Sevetskom Kobiljaku kod Zagreba.

Opširnije:Pjesme i prevratnička poetika Vlade Vladića iz Zagreba

Pozivnica na prezentaciju likovne monografije

Čast nam je pozvati Vas na prezentaciju likovne monografije

Zaklada obitelji Malešević – Devet korova anđela (ZOM-DAK) u Franjevačkom samostanu Cernika

Opširnije:Pozivnica na prezentaciju likovne monografije

„SINOVI OLUJE“ NAŠEG POSAVLJAKA OTV0RILI SU KNINSKU OLUJU

 

Pejo Šimić na „Stijegu Slobode 2019“ u Kninu osvojio drugo mjesto. Pjesnik Pejo Šimić iz Dervente, pjesnik koji živi u Zagrebu sa svojom domoljubnom pjesmom nastupio je na ovogodišnojem „ Stijegu Slobode 2019“ za proslave akcije „ Oluja“ u Kninu 3. kolovoza. 

Opširnije:„SINOVI OLUJE“ NAŠEG POSAVLJAKA OTV0RILI SU KNINSKU OLUJU

Natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša

U subotu 18. svibnja na zagrebačkom Bundeku, u sklopu Međunarodnog sajma cvijeća „Floraart“ održano je i natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša. Organizator ovog tradicionalnog lovačkog natjecanja je Lovački savez Grada Zagreba. U zelenilu prekoputa šatora „Floraarta“ utaborili su se zagrebački lovci. Svaka momčad je istaknula obilježje svoga društva, a gulaš se počeo pripremati od ranog jutra, da bi u podne počelo ocjenjivanje.

Opširnije:Natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša

LJETOVANJE NA MURTERU DOK REFLEKTOR SJAJI NA SUNCU

Neki uporno ljetuju na otoku MURTERU godinama. Odmaralište Sindikata strojovođa Hrvatske jedno je od sačuvanih oaza radničkog turizma. Na plaži Slanica kupaju se i odmaraju turisti iz cijele Europe i većina se ondje vraća. U blizini je Šibenik sa katedralom Svetog Jakova te Stari Grad. Na MURTERU je sve prirodno i opušteno. Možda ogradu ceste kraj plaže Slanica nije trebalo raditi u srpnju ali to turistima ne smeta. More i priroda na Murteru turiste zovu natrag...

Opširnije:LJETOVANJE NA MURTERU DOK REFLEKTOR SJAJI NA SUNCU

KONCERT SUVREMENE DUHOVNE GLAZBE U ZAGREBU

U Centru Arena u Zagrebu, 11. svibnja održan je već tradicionalni peti koncert suvremene duhovne glazbe „Pogledaj srcem“. U organizaciji TV Laudato okupilo se osamnaest tisuća posjetitelja iz Hrvatske, BiH i europskih država. Uz svećenike i časne sestre nastupali su i suvremeni glazbenici sa svojim pjevačkim zborovima ili samostalno. Tri sata u zagrebačkoj „Areni“ bilo je predivno.

Opširnije:KONCERT SUVREMENE DUHOVNE GLAZBE U ZAGREBU