Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned09152019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Čistoća odgovorna za sve veći broj alergija

Alergije su postale vrlo raširene u razvijenim zemljama: peludna groznica, lišajevi, osip i astma su u konstantnom porastu. Razlog ove pojave leži u pretjeranoj čistoći, tvrde kanadski stručnjaci.

Alergije mogu biti uzrokovane obiteljskom povijesti bolesti, zagađenjem zraka, obrađenim prehrambenim namirnicama, stresom, duhanom...Uz sve ove moguće uzroke, stručnjaci Sveučilišta u Montrealu su se koncentrirali na ograničeno izlaganje bakterijama"Postoji inverzna veza između razine higijene i pojav alergija, te autoimunih bolesti. Što je sterilniji okoliš u kojem dijete živi, rizik razvijanja alergije ili nekog imunološkog problema je viši", objasnio je doktor Guy Delespesse s montrealskog sveučilišta.

Prije 30 godina, deset posto populacije zapadnog svijeta je bolovalo od alergija, a danas, alergije muče čak 30 posto stanovništva.

Smatra se kako je svako deseto dijete astmatično, a stopa smrtnosti zbog ove bolesti se povećala 28 posto između 1980. i 1994. godine.

"Alergije i druge autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1 i multiple skleroze su rezultat našeg imuniteta koji je napao sam sebe. Bakterije u našem probavnom traktu su ključne za probavu i mogu podučiti imunitet – uče ga kako reagirati na nepoznate supstance. Ovo je i dalje ključ  razvoju imunološkog sustava djece", tvrdi doktor Delespesse.

Iako higijena smanjuje izloženost štetnim bakterijama, ona također ograničava izloženost korisnim mikroorganizmima, te tako bakterijska flora našeg probavnog trakta nije toliko bogata i raznolika kao prije.Kako biste se riješili ovakvog problema i osigurali zdravlje probavne flore, stručnjaci preporučuju probiotike – bakterije u probavnom traktu koje pozitivno utječu na zdravlje. Probiotici dokazano utječu na proljev, a mnoge se studije bave utjecajem na imunitet i alergije.

Žene koje za vrijeme trudnoće konzumiraju određene sojeve probiotika mogu spriječiti pojavu ekcema u svoje djece, posebno u prva tri mjeseca života. Ne možemo reći kako su oni čudotvorni lijek, ali su svakako jedan od mnogo elemenata koji poboljšavaju našu prehranu i samim time naše zdravlje.


(Ordinacija.hr)

###BLANK###