Kava štiti od raka glave i vrata!

Ne samo da ispijanje nekoliko šalice kave dnevno može smanjiti rizik razvijanja Parkinsonove bolesti, zaštititi nas od srčanih bolesti i smanjiti rizik dijabetesa tipa 2 ili raka prostate, nego je sada nova dobrobit dodana ovom dugačkom popisu. Konzumacija kave nudi zaštitu protiv raka glave i vrata!

Američki su stručnjaci analizirali podatke devet različitih istraživanja koja je proveo konzorcij Međunarodna epidemiologija glave i vrata (INHANCE).
Osobe koje su pile oko četiri ili više šalica kave dnevno izložene su 39 posto sniženom riziku razvijanja karijesa i raka ždrijela, u odnosu na osobe koje ne piju kavu. Ako pak svako jutro uživate u kavi bez kofeina, nažalost, za vas istraživači nemaju potpune rezultate koji su dostatni detaljne analize.

Ako pak pijete nekoliko šalica čaja dnevno, ova vas navika neće zaštititi i smanjiti rizik razvijanja raka glave i vrata, tvrde istraživači.

"S obzirom na to da se kava naširoko konzumira i kako je prisutna relativno visoka pojavnost i niska stopa preživljavanja ovih vrsta raka, naši rezultati imaju značajne javno-zdravstvene implikacije na koje se treba obratiti pažnja", smatra Mia Hashibe, profesorica Odsjeka obitelji i preventivne medicine Sveučilišta Utah, koja je ujedno i voditeljica istraživanja.

"Ono što čini naše rezultate jedinstvenim jest što smo imali veliki uzorak, a kako smo kombinirali podatke iz nekoliko studija, imali smo više statističke moći utvrditi povezanost između raka i kave", zaključila je voditeljica analize.

U rak glave i vrata ubrajaju se tumori usne šupljine, ždrijela, grkljana, sinusa, štitnjače, nosne šupljine, žlijezde slinovnice i ostalih tkiva u području glave i vrata. (ordinacija.hr)

###BLANK###